Conclusions

Més de 500 persones avalen l’èxit d’ECOSOSTENIBLEWINE

Més de 500 persones han assistit a Vilafranca del Penedès a aquesta segona edició de l’EcoSostenibleWine per escoltar a 45 reconeguts professionals en producció i recerca sostenibles. En aquest fòrum s’ha reflexionat i facilitat les pautes i els mecanismes existents per a l’adaptació i la sostenibilitat de la vinya i el vi en un futur immediat. Un tema que interessa molt al sector vitivínicola i també al consumidor.

Durant els dos dies de l’ EcoSostenibleWine, 45 reconeguts professionals en producció i recerca de vins i caves, elaborats sota criteris de sostenibilitat, han exposat i debatut les pautes i els mecanismes existents per a l’adaptació de la sostenibilitat a la vinya i al vi. En un futur immediat calen produccions respectuoses com ara l’ecològica, la integrada o la biodinàmica.

La sinèrgia de les dues vessants del sector, tant privada com pública, confirma l’èxit d’aquest fòrum capdavanter. Han estat més de 500 assistents a la segona edició de l’ESW, xifra que ens demostra l’èxit de la convocatòria, per la matèria a tractar malgrat la crisi que ens envolta. Cal remarcar que feia anys que no s’havia vist tanta afluència per un congres a Vilafranca del Penedès.

Unes jornades que són pioneres per a la resta del món i converteix el Penedès i Catalunya en capdavanters en l’aposta per la sostenibilitat del sector vitivinícola.

Alguns dels consells i pràctiques sostenibles que ens han transmès des de l’EcoSostenibleWine, han estat la millora de la utilització d’energies renovables, implantació de tècniques per a racionalitzar l’ús de l’aigua, la seva reutilització al celler, el càlcul de la petja de carboni o les conseqüencies de la sostenibilitat en la producció, comercialització, promoció, territori, etc... 

Sobre la taula ha quedat palès que la producció sostenible i ecològica és el valor afegit, a curt termini, per a l’obtenció de vins de qualitat i la força necessària per a ser competitius en els mercats internacionals. A la taula rodona de l’últim dia els experts varen debatre si el mercat estarà disposat a pagar més per un vi sostenible que per un de “natural”, tot un repte pels elaboradors i per les estratègies de comunicació i marketing dels cellers que han decidit apostar per la sostenibilitat. Un exemple clar és el mercat alemany, on si que aquesta aposta està funcionant, amb un creixement de les vendes dels vins ecosostenibles realment espectacular.

Malgrat la controvèrsia el debat si que hi ha un clam unànime: cal ser sostenible immediatament tingui o no tingui això una traducció en el preu del vi. El valor afegit de la sostenibilitat en el vi hi ha de ser però potser no es traduirà en un marge més gran de preu. Se’ns demana que sigui una característica intrínseca del producte?

El President de l’EcoSostenibleWine i Director general de l’INCAVI, Oriol Guevara, va clausurar la conferència amb un crit a l’aposta comuna de tot el vi català amb un simple “ és el NOSTRE EcoSostenibleWine”.

ECOSOSTENIBLEWINE 2010 ha estat organitzat per l’INCAVI, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, les patronals del vi i el cava, Bodegas Torres, Freixenet i Albet i Noya, entre d’altres entitats i institucions.